Campylobacterinfektion
Lilleman åkte med mormor och morfar till min goa faster och grillade vi kikade förbi lite senare på kvällen, mysigt..
Denna dagen (lördag) var den första dagen på 10 dagar jag fick behålla min mat och så har det fortsatt så skönt att kunna äta igen..
Kroppen börjar väl hitta tillbaks nu har vart lite yr de senaste dagarna men det e ju inte konstigt ....
I går var vi hos min kusin Carola med familj och grillade jätte mysigt, god mat, trevligt sällskap vi var 16 st om jag inte mindes fel och kanon väder :)
Barnen sprang runt och lekte , kastade frisbee med killarna. Skönt när allt är avslappnat .
I tisdags fick jag ju svar på provet. Campylobacter har/hade jag. då undrar ni och de är??
Lättare att ni läser själva lite svårt att förklara.
Sjukdomsinformation om campylobacterinfektion
Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen, och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Omkring 7 000 fall rapporteras per år i Sverige, med en kraftig ökning under juni, juli och augusti. Av dessa är ca 35 procent smittade inom landet, övriga är utlandsresenärer som smittats t.ex. under semester i Europa och Sydostasien.
Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några, framför allt Campylobacter jejuni och C. coli, orsakar mag- och tarmsymtom hos människa. Campylobacter förekommer, förutom hos människa, också hos många olika djurarter som t.ex. diverse fåglar, gris, nötkreatur, får, get, hund, katt och gnagare.
Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel. En orsak till många sporadiska fall kan vara förorening via flugor. Bakterien tillväxer dåligt i de flesta födoämnen, men den kritiska infektionsdosen, d.v.s. den minsta mängd smittämne som krävs för att sjukdomen ska slå an, är låg.
Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige men kan förekomma t.ex. hos barn i utvecklingsländerna. Sekundärfall kan någon gång ses, speciellt kring spädbarn med diarré.
Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan variera 1–10 dygn.
Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik
Oftast ses ett akut insjuknande med diarréer (ibland blodtillblandade), magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Komplikationer kan vara ledbesvär (reaktiv artrit) och i sällsynta fall Guillain-Barré (en förlamningssjukdom).
Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men ibland måste vätskeersättning ges. Diagnos ställs genom att bakterien påvisas via odling i ett avföringsprov.
Allmänt förebyggande åtgärder
Allmän god hygien förebygger smitta. Livsmedel som kan tänkas innehålla Campylobacter (t.ex. kyckling, annan fågel, får- och fläskkött) ska tillagas så att hela köttet uppnår minst +65°C. Vatten ur bäckar och älvar bör man undvika att dricka, eftersom dessa kan vara smittförande. Opastöriserad mjölk bör också undvikas, många utbrott kan härledas till just opastöriserad mjölk. Man bör skydda maten mot flugor. Något vaccin mot sjukdomen finns ej.Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet (SMI). Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel skall meddelas miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Campylobacterinfektion är en smittspårningspliktig sjukdom. Isolering av den sjuke behövs inte, men en god personlig hygien är angelägen.
Hoppas vi fått ut lite utav svaret men mår bra ...
Men ett stort men är att i onsdags ja i går så va jag och vägde Vincent han hade gått upp 10 gram ja du läste rätt 10 gram på 2 veckor så han har tagit vid sig vilket inte läkaren trodde. så vi ska väga han igen på tisdag hoppas det blivit bättre, tror inte jag har så mycket mat kvar i bland han blir inte nöjd.. efter ammingen i går em så gav jag han 120 ersättning och han åt upp allt. hoppas man kan fortsätta ett tag till och amma men vi får se... bara han går upp är vi nöjda..
Nej nu ska jag slappa lite när vincet vilar...
Kramar